BLOG
HTML, prvi koraci, Digitalne ideje

HTML – prvi koraci

Prilikom pretraživanja bespuća interneta naišli ste na pojam HTML, no niste sigurni što je to i čemu služi? Vjerujemo da će vas onda ovaj tekst zanimati!

HTML (HyperText Markup Language) je posebna vrsta jezika koji predstavlja osnovu web stranica i od kojeg web preglednik (Chrome, Firefox, Opera, Safari…) dobiva informacije o sadržaju i strukturi određene web stranice kako bi tu istu stranicu mogao prikazati nama.

Da bismo krenuli s izradom osnovne web stranice pomoću HTML-a, potrebni su nam web preglednik, tekstualni editor i dobra volja. Kao tekstualni editor možemo koristiti bilo koji program za obradu teksta (Word, Notepad…), ali najbolje je odmah početi s korištenjem editora prilagođenih programiranju kao što su Sublime, Atom, Brackets, Notepad++ i sl. Važno je naglasiti da svakom ovakvom dokumentu prilikom spremanja moramo dati ekstenziju ‘.html‘ (npr. index.html, proba.html i sl.).

Početak rada u HTML-u

Prilikom pisanja HTML-a posebnu je pažnju potrebno posvetiti tzv. notaciji – svaka naredba se mora nalaziti unutar oznaka ‘<…>’ (npr. <html>). Isto tako, velika većina HTML naredbi ima oznaku za početak i oznaku za kraj. Za primjer ćemo uzeti naredbu koja označava paragraf (odlomak teksta). Cijela naredba izgleda ovako:

<p>Tekst po izboru</p>.

Dakle, oznaku za kraj definira kosa crta ‘/’.

Svaki se ovaj dokument sastoji od dva dijela, a to su ‘<head>‘ (zaglavlje) i ‘<body>‘ (tijelo). Prvi dio dokumenta ‘</head>’ služi za upisivanje podataka koji opisuju web stranicu (podaci o stranici, autoru i razni drugi o kojima ćemo kasnije) i ti podaci nisu vidljivi prilikom pregleda stranice. Unutar drugog dijela ‘<body>’ upisujemo sve podatke koje želimo prikazati.

Primjer jednostavnog HTML dokumenta:

<html>(Početak HTML dokumenta)
<head>(Početak zaglavlja)
<title>Naziv stranice</title>(Naziv stranice)
</head>(Kraj zaglavlja)
<body>(Početak tijela)
<h1>Naslov</h1>(<h1> je oznaka za naslov teksta)
<p>Tekst po izboru…</p>(Paragraf)
</body>(Kraj tijela)
</html>(Kraj HTML dokumenta)

Nakon što ste napravili svoj prvi HTML dokument, vjerojatno ćete poželjeti vidjeti kako izgleda. Da biste to postigli, trebate ga spremiti na način da unutar tekstualnog editora kliknete redom ‘File’ > ‘Save As…’ i upišete npr. ‘MojaPrvaStranica.html’. Potom otvorite folder u koji ste spremili dokument, otvorite dokument i vidjet ćete svoju prvu web stranicu. Neće izgledati naročito lijepo, ali ne zaboravite da put od tisuću milja počinje prvim korakom. Sretno. 🙂

S druge strane, ako trebate modernu i funkcionalnu web stranicu, a programiranje vas ne zanima baš nimalo, javite se nama – imamo rješenje! 😉