WordPress.org, WordPress.com - razlika?

Autor: Digitalne ideje Objavljeno: 02/07/2019

WordPress je po nama najbolji CMS (content management system) na svijetu, a da tako misli i jako puno drugih ljudi pokazuje i činjenica da upravo on pokreće preko 30 % cjelokupnog internetskog svijeta!

Što volimo kod WordPressa?

Prvenstveno to što pruža nevjerojatno širok spektar mogućnosti za sve što biste mogli zatrebati u vezi weba. Jednostavan je za korištenje, siguran i pouzdan, SEO prilagođen, daje mogućnost integracije s drugim platformama, korisnička je podrška uvijek lako dostupna, besplatan je i neprocjenjiv u isto vrijeme!

Kad radimo web stranice za klijente, najčešće ih radimo upravo pomoću WordPress softvera koji olakšava život i nama (jednostavnije ispunjavamo razno razne zahtjeve), ali i našim klijentima jer, uz kraću edukaciju, kasnije i sami mogu dodavati nove sadržaje (npr. nove blog postove) i lako promijeniti/urediti neke osnovne stvari na stranici.

No osim WP softvera, postoji i WP platforma, što često zbunjuje one koji su tek zakoračili u ovaj svijet.

Pojednostavljeno rečeno, WordPress.org predstavlja softver namijenjen onima koji se razumiju u kodiranje, dok je WordPress.com platforma namijenjena onima koji ne znaju ništa o kodiranju i ne žele ga učiti, a ipak bi sami htjeli kreirati blog ili, primjerice, poslovnu web stranicu.

Po čemu se razlikuju WordPress.org i WordPress.com?

WordPress.org predstavlja besplatan softver otvorenog koda koji se koristi za izradu web stranica. Ako se odlučite za ovu opciju, prvo trebate kupiti domenu i hosting, potom instalirati WP, a onda i urediti stranicu (odabrati temu, pluginove itd.). Ovdje ćete imati potpunu slobodu uređivanja, puno mogućnosti na raspolaganju, ali i odgovornost! Potrudite se da vaša stranica bude ne samo oku ugodna, već i sigurna, responzivna, brza, funkcionalna, optimizirana za tražilice. Ako se do sada niste susreli s ovim softverom, ne znate ništa o kodiranju i nemate vremena prolaziti edukaciju za ovo područje, potražite pomoć stručnjaka!

Neke od situacija u kojima bismo vam preporučili WP.org:

  • ako planirate monetizirati svoju web stranicu;
  • ako su vam potrebne napredne funkcionalnosti i mogućnosti uređivanja;
  • ako planirate imati web trgovinu ili membership stranicu.

WordPress.com platforma je izvrsna za blogere i one koji bi sami željeli napraviti web stranicu npr. za svoju tvrtku ili hobi. Uz WordPress.com vaš fokus može biti na sadržajima koje kreirate, dok je većina važnih tehničkih stvari zbrinuta i riješena daleko od vaših očiju. No to ne znači da ćete stranicu posložiti u nekoliko klikova iako je sama platforma vrlo jednostavna i praktična za korištenje jednom kad svladate osnove.

Odlučite li se za ovu opciju, bit će potrebno napraviti korisnički račun na WordPress.com, odabrati domenu, plan (besplatni ili jedan od plaćenih) i temu nakon čega možete početi s uređivanjem. Ne morate brinuti o hostingu, responzivnosti, sigurnosti stranice i sl. jer WordPress.com brine o tome umjesto vas. Na vama je samo da posložite dizajn stranice onako kako želite i ispunite ju izvrsnim sadržajima!

Neke od situacija u kojima bismo vam preporučili WP.com:

  • ako želite brzo sami napraviti blog ili web stranicu;
  • ako se želite fokusirati na kreiranje sadržaja i ne želite se previše mučiti s tehničkim detaljima;
  • ako želite biti dio velike WordPress.com blogerske zajednice.

Ovo je samo kratak pregled onoga što WordPress nudi kao softver i kao platforma. I o jednoj i o drugoj verziji još ćemo svakako pisati na blogu pa nas nastavite pratiti ako vas zanimaju ove teme! 😉


Trebate kvalitetnu i brzu web stranicu? Trebate pomoć s pisanjem tekstova za blog ili newsletter? Javite nam se!


Sadržaje s ove web stranice nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.
Obrt za digitalni marketing i izradu web stranica
OIB: 10867628512 Vlasnica: Ivana Gložić Meter
Sjedište: Sunčana 28, 31 221 Josipovac
© Copyright 2023 - Digitalne ideje - Sva prava pridržana
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram